ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РАДІОЛОКАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - Г.Г. Камалтинов (Системи озброєння і військова техніка)
Стаття присвячена аналізу тенденцій розвитку радіолокаційних засобів (РЛЗ) безпілотних літальних апаратів (БпЛА). Розглядаються переваги РЛЗ БпЛА, які обумовлюють їх бурхливий розвиток у теперішній час, та варіанти цільового призначення у військової сфері. Наводяться основні країни та фірми-розробники РЛЗ БпЛА. Проводиться класифікація РЛЗ БпЛА за різними ознаками. Показано, що розвиток радіолокаційних засобів БпЛА умовно поділяється на два основних напрямки: удосконалення існуючих радіолокаційних систем (РЛС) літакового базування та розробка принципово нових РЛС. Визначаються основні тенденції розвитку радіолокаційних засобів БпЛА щодо використання частотного ресурсу, досягнення нових функціональних можливостей РЛС, удосконалення існуючих конструкцій РЛС, втілення нових типів сигналів, методів та алгоритмів обробки, комплексування з оптоелектронними системами та засобами радіотехнічної розвідки і радіоелектронної боротьби. Розглядається втілення технології конформних антенних систем у нових розробках РЛЗ БпЛА. Особлива увага приділяється втіленню нових технологій, які не притаманні традиційним (наземним) радіолокаційним засобам. Розглянути проблеми створення радіолокаційних засобів БпЛА в Україні. Результати роботи можуть використовуватися у ході обґрунтування тактико-технічних вимог різного призначення РЛЗ БпЛА.