KOŽNE SPREMEMBE PRI KRONIČNI LEDVIČNI BOLEZNI V OTROŠKI DOBI - Olga Točkova (Slovenska pediatrija)

(untitled)
Osnovna funkcija kože, človekovega največjega organa, je zaščitna. Mnogokrat na koži tudi nastanejo spremembe, ki so prvi opozorilni znak različnih sistemskih bolezni. Kronična ledvična bolezen (KLB) je pogosto prikrita in ne povzroča težav, zato se nemalokrat odkrije šele v napredovali fazi, ko so že pridruženi zapleti bolezni. Kožne spremembe so pri bolnikih s KLB v otroški dobi precej pogoste in so velikokrat prvi znaki neke osnovne bolezni. Zato je poznavanje specifičnih in nespecifičnih sprememb na koži, ki so povezane s KLB, ter njihovo razlikovanje od sprememb iz drugih vzrokov, zelo pomembno.