W Sprawie Pewnego Założenia o Stałości Temperatury w Łożysku Ślizgowym - T. Breczko (Engineering Transactions)
Praca jest poświęcona zagadnieniu pola temperatury w filmie olejowym poprzecznego hydro-dynamicznego łożyska ślizgowego. Przedyskutowano w niej stosowane uproszczenia przy wyprowadzeniu równania Reynoldsa oraz sprawdzono prawdziwość założenia o stałości temperatury na grubości filmu olejowego.