INFESTAREA GÂŞTELOR (ANSER ANSER DOMESTICUS L.) DIN REPUBLICA MOLDOVA CU ECTOPARAZIŢI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
De la gâște (Anser anser domesticus L.) din Republica Moldova s-au recoltat 249 de eșantioane biologice. S-a stabilit infestarea lor cu 8 specii de malofagi (Trinoton querquedulae (Linnaeus, 1758), Trinoton anserinum (Fabricius, 1805), Anatoecus adustus (Nitzsch in Giebel, 1874), Anatoecus icterodes (Nitzsch, 1818), Anaticola crassicornis (Scopoli, 1763), Anaticola anseris (Linnaeus, 1758), Menopon obscurum (Piaget, 1880), Lipeurus caponis (Linneus, 1758), o specie de acarieni gamazizi (Dermanyssus gallinae (De Geer, 1778) și o specie de căpușe argazide (Argas persicus (Oken,1818). Din speciile stabilite la gâște, o specie de malofagi (Lipeurus caponis) este comună pentru galinaceele domestice și sălbatice, 2 specii de acarieni: Argas percicus - parazitează pe galinaceele sălbatice și domestice, iar specia Dermanyssus gallinae - este comună la mai multe specii de păsări domestice, sălbatice și mamifere, inclusiv şi la om. Cuvinte-cheie: gâște, ectoparaziți, infestații, malofagi, acarieni.