SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYAT BİLGİSİ ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ÖZ YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ - Mustafa Bektaş (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; sınıf öğretmenliği öğrencilerinin hayat bilgisi öğretimineyönelik öz yeterlik algısı ölçeği geliştirmektir. Bu amaçla ilk olarak alanyazın incelenerekmadde havuzu oluşturulmuştur. Oluşturulan madde havuzu değerlendirmek üzere beşuzmana verilmiş ve alınan öneriler doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Dahasonra ölçek, Gazi Üniversitesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı’nınüçüncü sınıfında okuyan 157 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen verilere geçerlik güvenirlikçalışmaları yapılarak toplam 18 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçek ortayaçıkmıştır.Anahtar Sözcükler: Öz yeterlik algısı, hayat bilgisi öğretimi, hayat bilgisi dersiöğretiminde öz yeterlik algısı ölçeği.