Hastanelerde Taşeron İşçilik Maliyet Kontrolü - Abdullah Akcanlı; Berfu İlter; Mustafa Küçükilhan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Özellikle hizmet sektöründe gittikçe kullanımı yaygınlaşan taşeron işçilik; yükselen maliyetler, hizmetin gereği gibi ifa edilememesi vb. konularda tartışılmaya başlanmıştır. Taşeron işçilik maliyetleri ve kontrolünde sağlanacak iyileştirmeler ile maliyetlerden yapılabilecek tasarruflar hizmet sektörünün bir parçası olan hastaneler için önemli bir kaynak oluşturabilmektedir. Bu nedenle bu çalışmamızda Afyon Kocatepe Üniversite Hastanesi’nin taşeron işçilik maliyetleri, önemi ve kontrolüne yönelik bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada korelasyon analizi sonucunda elde edilen verilere baktığımızda personel planlama ve iş değerlendirme arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Faktör analizi ile yapılan analizde ücretleme, iş analizi, personel planlanma ve iş değerlendirme şeklinde 4 faktör üzerinden değerlendirme yapılmıştır.