Elastik Yarı Sonsuz Düzlem Üzerine Oturan Ağırlıklı Tabakanın Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak Sürtünmesiz Temas Problemi Analizi - Alper POLAT; Yusuf KAYA; Talat Şükrü ÖZŞAHİN (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, elastik yarı sonsuz düzlem üzerine oturan ve rijit iki blok ile yüklenmiş homojen tabakada sürekli temas probleminin karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Elastisite çözümden elde edilen sonuçlar, sonlu elemanlar yöntemi (SEM) kullanılarak elde edilen sonuçlarla kıyaslanmıştır. Problemde bütün yüzeylerin sürtünmesiz olduğu kabul edilmiştir. Problemin iki boyutlu SEM analizi ANSYS paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bloklar üzerindeki Q ile P yüklerinin farklı yükleme koşullarında analizleri yapılmıştır. Homojen tabaka ile elastik yarı sonsuz düzlem arasındaki ilk ayrılma yükü ve ilk ayrılma uzaklıkları (xcr, λcr) ile  σy normal gerilmeleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar grafik ve tablo halinde gösterilmiştir.