ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВА: СУТНІСТЬ І ЗНАЧЕННЯ В УМОВАХ НЕГАТИВНИХ ВПЛИВІВ - Ю. А. Гайбура (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті обґрунтовано теоретичні аспекти сутності й значення фінансово-економічного потенціалу підприємства в умовах негативних впливів. Аналіз наукової думки щодо категорії фінансово-економічного потенціалу показав наявність різних підходів та оцінок. Установлено, що фінансово-економічний потенціал підприємства формується на базі функціонального взаємозв’язку фінансового й економічного потенціалів з урахуванням специфічних особливостей кожного з них. Систематизовано підходи до визначення змісту понять «економічний потенціал підприємства» й «фінансовий потенціал підприємства», які взаємодіють і доповнюють один одного, створюючи комплексне уявлення про фінансово-економічний потенціал підприємства. Це підкреслює актуальність і значимість фінансово-економічного потенціалу як інструмента управлінського аналізу та прийняття рішень, особливо в умовах нестабільності й трансформацій. З’ясовано, що фінансово-економічний потенціал пов’язаний із процесом залучення фінансових ресурсів, їх використанням, а також тісно пов’язаний з інвестиційним складником стратегії підприємства. Визначено, що фінансово-економічний потенціал не варто ототожнювати з фінансовими ресурсами, оскільки він є значно ширшим поняттям і формує механізм динамічної трансформації ресурсів у результати діяльності підприємства. Поглиблено розуміння фінансово-економічного потенціалу виокремлення реалізованого складника (який уже використовується підприємством) і резервного (який можна активувати в майбутньому), що є важливим для прийняття виважених управлінських рішень з метою забезпечення успішного розвитку та стійкості підприємства в умовах ринкової конкуренції. Установлено, що повномасштабне вторгнення суттєво позначається на формуванні фінансово-економічного потенціалу підприємств, визначаючи нові реалії та виклики для бізнес-середовища.