Caracterizarea comunităților algale ale lacului Rîșcani (or.Chișinău) prin prisma relațiilor interspecifice - Boris Nedbaliuc; Eugeniu Ciobanu; Eugenia Chiriac; Sofia Grigorcea; Nicolai Aluchi; Lilia Brînză; Rodica Nedbaliuc (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
În cadrul comunităților algale acționează un șir de factori atât biotici, cât și abiotici. Indivizii unei populaţii, prin elaborare de diverse substanţe biologice, acţionează benefic sau dăunător faţă de indivizii altor populaţii de alge. În aceste comunităţi seatestă o convieţuire a diferitor specii de alge din acelaşi sau diverse filumuri împreună cu bacterii, ciuperci, plante superioare şi animale nevertebrate. Asemenea relaţii pot fia tât benefice cât şi dăunătoare pentru organismele din cadrul comunităţii. În anumite condiţii unele speciile din genurile Anabaena, Aphanizomenon, Oscillatoria, Microcystis,Euglena, Chlamydomonas pot provoca fenomenul „înflorirea” apei.