Cüce Hamsterlerin (Phodopus roborovskii) Genital Dokularında Androjen Reseptör Lokalizasyonu - Fatih Mehmet Gür; Sema Timurkaan; Saime Betül Baygeldi; Zait Ender Özkan; Yeşim Aslan Kanmaz; Hatice Emel Gür; Ramazan İlgün; Berrin Gençer Tarakçı (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Androjenler hedef dokulardaki etkilerini esas olarak androjen reseptör (AR) aracılığıyla gösterirler. Bu çalışmada dişi ve erkek cüce hamster genital dokularında AR lokalizasyonu araştırıldı. Mevcut çalışmada 6 adet dişi, 6 adet erkek hayvan kullanıldı. Anestezi sonrası, çalışılacak dokular, hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırılarak %10’luk tamponlu nötral formalinde tespitin ardından parafine gömüldü. Kesitler, mikrodalga ışınımlı “antijen retrieval” tekniği uygulandıktan sonra immunohistokimyasal yöntemlerle boyandı. AR pozitif immunboyanma testis, kaput epididimis, prostat bezi ve vezikula seminalis dokularında yalnızca hücre çekirdeklerinde gözlenirken, ovaryum ve ovidukt dokularında hücrelerin bir kısmında sitoplazmada bir kısmında ise çekirdekte gözlendi. Cüce hamster erkek ve dişi genital dokularındaki AR lokalizasyonu, diğer türlerle benzerdi. Genital dokularda AR varlığı, androjenlerin bu dokular için elzem olduğu görüşünü desteklemektedir.