Els ‘Disability Studies’ i el gir hermenèutic de la discapacitat Disability studies and the change in the hermeneutics of disability Los ‘Disability Studies’ y el giro hermenéutico de la discapacidad - Assumpció Pié Balaguer (Temps d'Educació)
El text presenta les característiques i orígens dels Disability Studies a EUA i Anglaterra. Emplaça les dificultats i reptes en la consecució d’un model social de la discapacitat, com també els seus punts de convergència epistemològics. Dins aquest registre sociològic de la discapacitat es recullen les noves propostes semàntiques sobre la discapacitat més actuals, tot situant finalment les obertures i crítiques produïdes pels Disability Studies. Aquest model produeix un gir teòric i pràctic sobre el fenomen de la discapacitat que ja està incidint en recursos, serveis i legislacions actuals. Suposa, en síntesi, una nova hermenèutica de la diferència corporal i funcional, les característiques centrals de la qual queden recollides en el present treball. _____________________________________________ Le texte présente les caractéristiques et les origines des Disability Studies aux États-Unis et en Angleterre. Il pose les difficultés ainsi que les défis qui doivent être relevés pour parvenir à un modèle social du handicap, de même que leurs points de convergence epistémologiques. Dans ce registre sociologique du handicap, il recueille les plus actuelles propositions sémantiques concernant le handicap, tout en situant finalement les ouvertures et les critiques produites par les Disability Studies. Ce modèle effectue un tournant théorique et pratique quant au phénomène du handicap qui a déjà une incidence sur les ressources, les services et les législations actuels. En synthèse, ce texte propose une nouvelle herméneutique de la différence corporelle et fonctionnelle, dont les caractéristiques centrales sont recueillies dans le présent travail. This paper presents the origins and characteristics of disability studies in the USA and the UK. It describes the difficulties and challenges in attaining a social model of disability, as well as its points of epistemological convergence. Within this sociological register of disability, we gather the latest semantic proposals on disability, and finally discuss the opportunities and criticisms produced by disability studies. This model brings about a theoretical and practical change in approach to disability that is already affecting resources, services and current legislation. To sum up, this change represents new hermeneutics of bodily and functional difference, the main characteristics of which are included in this paper. El texto presenta las características y orígenes de los Disability Studies en EE.UU. e Inglaterra. Sitúa las dificultades y retos en la consecución de un modelo social de la discapacidad, así como los puntos de convergencia epistemológicos. En este registro sociológico de la discapacidad se recogen las nuevas propuestas semánticas de la discapacidad más actuales, situando finalmente las aperturas y críticas producidas por los Disability Studies. Este modelo produce un giro teórico y práctico sobre el fenómeno de la discapacidad que ya está incidiendo en recursos, servicios y legislaciones actuales. Supone, en definitiva, una nueva hermenéutica de la diferencia corporal y funcional, las características centrales de la cual quedan recogidas en el presente trabajo.