Saako sosiaalisen median logiikka sanella uutismedian toimintaa? Hyödyntää voi, mutta taipua ei kannata! - Margareta Salonen; Veera Ehrlén (Media & Viestintä)
Uutismedia jakaa portinvartijuuden valtaa sosiaalisen median alustojen ja yleisöjen kanssa eikä näin ollen ole enää yksinomainen portinvartija nykyisessä mediaympäristössä. Koska uutismedia on menettänyt yliotteen mediaympäristön herruudesta, se joutuu arvioimaan ja kehittämään omia juttuformaattejaan ja erilaisia kanavia olla läsnä ja tavoittaa eri ikäisiä yleisöjä. Tämän vuoksi uutismedia pohjaa omaa toimintaansa sosiaalisen median logiikkaan. Se näkyy ennen kaikkea siinä, miten uutismedia tekee päätöksiä tuottamistaan sisällöistä seuraamalla ja ennakoimalla yleisöjen liikkeitä omilla alustoillaan ja kuinka se jäljittelee somen muotokieltä tuottamissaan (uutis)sisällöissä. Kysymys kuuluukin: missä määrin sosiaalisen median logiikka sanelee uutismedian toimintaa? Tarkastelemme tässä puheenvuorossa nykyistä mediaympäristöä kolmen näkökulman kautta Yleä esimerkkinä käyttäen: 1) Mikä vie Yleä tuotannoissaan sosiaalisen median logiikan toimintatapojen suuntaan? 2) Millä tavoin somen logiikka näkyy Ylen tuotannoissa ja toiminnassa? ja 3) Mitä seuraa siitä, kun Ylen toiminta mukailee sosiaalisen median logiikkaa?