Strateško upravljanje človeških virov in uspešnost organizacije: raziskava dobičkonosnih podjetij v Zambiji - Able Mwambela (Mednarodno Inovativno Poslovanje)
Človeški viri igrajo ključno vlogo pri doseganju organizacijske uspešnosti. Študija o 169 dobičkonosnih organizacijah v Zambiji je preučevala vpliv različnih komponent strateškega upravljanja človeških virov (SHRM) na uspešnost. Uporabljen je bil kvantitativni pristop, vprašalnik pa je bil razdeljen na tri dele. Prvi del je zbiral demografske podatke, drugi del je zbiral informacije o komponentah SHRM, kot so spodbude in nagrade, sistem formalnega usposabljanja, zaposlovanje in selekcija, formalna ocena uspešnosti, razvoj kariere, notranje karierne priložnosti in razvoj organizacije, zadnji del pa je zbiral informacije o organizacijski uspešnosti. Proučevali smo stratificiran naključni vzorec 169 vodij organizacij. Glede na rezultate so menedžerji močno priporočili spodbude, nagrade, zaposlovanje in selekcijo za doseganje odličnosti.