UYANIŞ DÖNEMİNDE İSLAM KÜLTÜR EVRENİNDE MANTIK GELENEĞİNİN OLUŞUMU - Abdülkuddüs Bingöl (Felsefe Dünyası)
Bilindiği gibi 610 yılı insanlık tarihi için oldukça önemli bir dönüm noktasıdır.Zira bu tarihte, son peygamber Hz. Muhammet (S.A.V.)’in ilk vahyi tebliğleriyleArap yarımadasında yeni bir din zuhur ediyordu. İlerleyen yıllarda çeşitliinanç ve ırklardan milletlerin bu dine girmesiyle din ekseninde bir İslam toplumuoluşuyordu. Bu toplum daha ilk dönemlerinden itibaren gerek iç ve gerekse dışetkenlerle, daha dilinden itibaren bilimiyle, tefekkür hayatıyla, sanatıyla… vb.kendine özgü bir kültür evrenini de hızla oluşturuyordu. Çeşitli kültürlerin etkive katkısıyla oluşan bu kültür evreninde kendine özgü bilim anlayışı içerisindemantık biliminin de, Aristoteles mantık anlayışına dayalı da olsa, bir geleneğioluşuyordu. İşte bu makalede uyanış dönemi diye adlandırdığım 8. Yüzyıldan12. Yüzyıla kadar olan zaman dilimi içerisinde genel mantık tarihi içerisinde özel bir yeri olan İslam mantık geleneğinin nasıl oluştuğu ortaya koyulmaya çalışılmaktadır.