Parmakla Satır Takibinin İlkokul Öğrencilerinin Sesli Okuma Hızına Etkisi - Tülay Güvence; Ozgur Babayıgıt (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Araştırmanın amacı, sesli okuma yaparken parmakla satır takibinin ilkokul öğrencilerinin okuma hızına etkisini incelemektedir. Araştırmada niceliksel tarama modeli kullanılmaktadır. Bu çalışmanın evrenini Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde öğrenim gören ilkokul öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini Yozgat ili Boğazlıyan ilçe merkezinde bir devlet okulu ve Yozgat ili Boğazlıyan ilçesi Yamaçlı kasabasında bulunan bir devlet okulunun 367 ilkokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, ilkokul ikinci sınıf Türkçe çalışma kitabından “Gökyüzü Macerası” başlıklı metin kullanılmıştır. Veriler, her sınıf seviyesindeki öğrencilerden bir dakikada okudukları kelime ve harf sayıları not edilerek elde edilmiştir. Aynı zamanda öğrencinin satırı parmakla takip etme veya satırı parmağıyla takip etmeme durumu gözlenerek kaydedilmiştir. Araştırma sonucunda, sesli okuma yaparken gözle satır takibi yapan ilkokul öğrencilerinin bir dakikada 74,32 kelime okuduğu tespit edilmiştir. Sesli okuma yaparken parmakla satır takibi yapan ilkokul öğrencilerinin bir dakikada 60,12 kelime okuduğu anlaşılmaktadır. İlkokul öğrencilerinin sesli okuma yaparken parmakla satır takibi yapması, sesli okuma hızını %19 oranında yavaşlatmaktadır. Bağımsız gruplar için t testi sonucunda, sesli okuma yaparken gözle satır takibi yapan ilkokul öğrencilerinin bir dakikada okuduğu kelime sayısı ile sesli okuma yaparken parmakla satır takibi yapan ilkokul öğrencilerinin bir dakikada okuduğu kelime sayısının birbirinden anlamlı olarak farklılık gösterdiği anlaşılmaktadır, t366=3,52, p