Ergonomik ürün tasarımına bütünleşik bir yaklaşım - Burak Efe; Ömer Faruk Efe; Mustafa Kurt (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde teknoloji hızlıgelişmekte ve müşterilerin ürünlerden beklentileri artmaktadır. Bu nedenlemüşteri isteklerinin ön plana çıkması ve sürekli değişmesi ürün tasarımınıgeçmişe göre daha önemli kılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan çamaşırmakinesini üreten firmalar pazar payına sahip olabilmeleri için müşteriisteklerini göz önünde bulundurmak zorundadır. Müşteri isteklerinden birisi deergonomik kullanım kolaylığıdır. Bu çalışmada ergonomik bir çamaşır makinesitasarımında müşteri isteklerine ve firma kapasitesine göre teknik özelliklerüzerinde iyileştirme yapılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada kalite fonksiyonyayılımı yöntemi ve bulanık çok amaçlı doğrusal programlama yaklaşımı ergonomikçamaşır makinesi tasarımı için önerilmiştir. Kalite fonksiyon yayılımı müşteriistekleri ve teknik özellikler arasındaki ilişkiyi belirleyebilmektedir. Busonuçlara göre ergonomik bir çamaşır makinesi tasarımı için hangi tekniközelliğin daha önemli olduğu belirlenmiştir. Ancak sadece bu sonuç sadecemüşteri isteklerine göre belirlenmiştir. Firma kapasitesi ihmal edildiği içinfirmanın zaman ve maliyet açısından problemlerle karşılaşması ve pazarrekabetinde geri kalması söz konusudur. Firma ergonomik bir çamaşır makinesitasarlarken müşteri isteklerinin maksimize edilmesi, maliyetin düşürülmesi,zamanın minimize edilmesi gibi farklı amaçlara sahiptir. Bu çalışma bu problemiortadan kaldırmak için müşteri istekleri ve firma kapasitesini birlikteinceleyen Zimmermann ve hibrid yaklaşım olmak üzere iki bulanık çok amaçlıdoğrusal programlama yaklaşımını önermiş ve elde edilen sonuçlarıkarşılaştırmıştır.