Використання кліткового автомату у методі вибору варіанту маршруту польоту ударних літаків щодо ураження наземних цілей - Воробйов Є.С.; Павленко М.А.; Хлєбніков Є.Ю.; Гладишев М.Г. (Системи озброєння і військова техніка)
У данній статті розглядається задача вибору варіанта маршруту польоту ударної авіації для ураження наземних цілей. Дане завдання відноситься до класу задач багатокритеріальної оптимізація і вимагає значних часових і обчислювальних ресурсів для свого вирішення. В роботі розроблено метод розв'язання даної задачі щодо пошуку оптимального маршруту з використання клітинного автомата на тривимірній моделі решітчастого газу. Основна відмінність розробленого методу полягає в уточненні властивостей тривимірної моделі клітинного автомата решітчастого газу, розробки нового підходу до обчислення ймовірності зміни положення клітини і визначення правил переходу до сусідніх елементів і розробки нових процедур переходу в них. Розроблений метод дозволяє будувати моделі з різним ступенем деталізації, що дозволяє регулювати час пошуку рішень і шукати рішення в окремих областях простору. У методі також проявляється можливості врахування властивостей повітряного простору, наприкладі зон підвищенного ризику, з допустимим ризиком та з мінімальним ризиком.