ارتباط بین استرس مادر در دوران بارداری با ایندکس‌های اترواسکلروزیس در خون بند ناف: یک مطالعه مقطعی - لیلا حقیقی کفاش; مزگان آگاه هریس (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: استرس با افزایش لیپیدهای اتروژنیک خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی را افزایش میدهد. لیکن تأثیر استرس مادر در دوران بارداری بر سطح لیپیدهای اتروژنیک در جنین ارزیابی نشده است. از این رو بنا ارتباط بین استرس مادر در دوران بارداری را با ایندکسهای اتروژنیک در خون بند ناف بررسی شود. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 384 جفت مادر- نوزاد متولد در بیمارستان مبینی سبزوار به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. سطح استرس مادر در دوران بارداری با استفاده از پرسش‌نامههای قلمرو والدینی و درهم‌تنیدگی مثبت و منفی والدین ارزیابی شد. سطح تریگلیسرید (TG)، کلسترول تام (TC)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL-C) در نمونه خون بند ناف اندازهگیری شدند. ایندکسهای اتروژنیک شامل نسبتهای TG/HDL-C، TG/LDL-C، TC/HDL-C، LDL-C/HDL-C و non-HDL-C/HDL-C برای تمامی نوزادان محاسبه شد. با استفاده از ضریب همبستگی ارتباط بین ایندکسهای استرس و ایندکسهای اتروژنیک بررسی شد. یافتهها: نتایج تحلیل ضریب همبستگی نشان داد که بین استرس مادر در دوران بارداری با سطح TG، TC، LDL-C و HDL-C ارتباط معنیداری وجود ندارد. همچنین بین استرس مادر در دوران بارداری و ایندکسهای اتروژنیک شامل نسبتهای TG/HDL-C، TG/LDL-C، TC/HDL-C، LDL-C/HDL-C و non-HDL-C/HDL-C ارتباط معنیداری یافت نشد. نتیجه‌گیری: براساس نتایج، ارتباط معنیداری بین استرس مادر در دوران بارداری و ایندکسهای اتروژنیک در خون بند ناف وجود ندارد. استرس در دوران بارداری تنها بر متابولیسم لیپیدها در مادران باردار مؤثر است.