KVANTITATIVNA ANALIZA BROJA ČLANOVA I MODERNI IZAZOVI GRADSKE GLAZBE SENJ - Bruno Rukavina; Karlo Rukavina (Senjski Zbornik)
Gradska glazba Senj 2022. godine obilježava 180. godišnjicu postojanja, a možemo je svrstati među najstarija glazbena društva na hrvatskom povijesnom prostoru. Tijekom svojeg dugog postojanja Gradska glazba Senj aktivno je sudjelovala u kulturnoumjetničkom životu grada Senja – na svim svečanostima, zabavama i umjetničkim priredbama u Senju, ali i okolici. Ona je preživjela pet velikih promjena državnih uređenja (Habsburška Monarhija, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Nezavisna Država Hrvatska, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, Republika Hrvatska) te različite regionalne i lokalne krize, a danas se suočava s novim modernim izazovima koji prijete njezinom postojanju i aktivnom djelovanju u gradskoj zajednici. Kvantitativnom analizom rad određuje kretanje broja glazbenika tijekom djelovanja Gradske glazbe Senj, a SWOT analizom načine na koje se ona bori s modernim izazovima. Ona tako ima snagu u instrumentima, opremi, notnim aranžmanima, svojoj tradiciji, povijesti djelovanja i samoj motivaciji njezinih članova, ali i slabosti – nedostatak glazbenika i neadekvatnost prostora u kojem se ansambl trenutačno nalazi. Prijetnje poput financijskih izazova i pandemije uzrokovane koronavirusom onemogućile su aktivno djelovanje gradske glazbe u proteklih nekoliko godina, ali nisu potpuno ugasile glazbeno društvo. Na kraju, Gradska glazba Senj ima puno prilika pomoću kojih bi mogla poboljšati svoje djelovanje, a tako i smanjiti negativni utjecaj modernih izazova na rad – od povećanja suradnje s drugim sličnim glazbenim društvima i osnovnom glazbenom školom u Senju, potom popularizacije gradske glazbe pomoću digitalnih medija pa sve do preseljenja ansambla u nove prostorije.