şeyhülislâm molla hüsrev’in belâgatle ilgili Eserleri vE “Hâşiye Ale’l-MutAvvel”i* - Musa Alak (İslami İlimler Dergisi)
Şeyhülislâm Molla Hüsrev (ö. 885/1480), daha çok fıkıh ve usûl-i fıkıh alanlarındaki eserleriyle tanınmıştır. Ancak onun tefsir başta olmak üzere, kelâm, mantık ve belâgat ilimlerine dair çalışmaları da vardır. Molla Hüsrev’in belâgat ilimlerine dair çalışmalarının en hacimlisi ve en çok tanınmışı, Hâşiye ale’lMutavvel adlı eseridir. Makalede önce Molla Hüsrev’in belâgate dair olan diğer eserleri kısaca tanıtılacak, ardından Hâşiye ale’l-Mutavvel; adı, Molla Hüsrev’e âidiyeti, nüshaları, başı ve sonu, yazılış tarihi ve sebebi, muhtevâsı, kaynakları, metod ve üslûbu gibi çeşitli açılardan tahlil edilecektir.