ФОРМУВАННЯ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - V.M. Melnyk; R.O. Hrebenozhko (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu)
Стаття спрямована на дослідження особливостей формування фіскальної політики України в умовах сучасних трансформаційних зрушень. У контексті уповільнення темпів економічного зростання в Україні та загострення геополітичних викликів особливої значущості набуває проблема визначення ефективних напрямів стимулювання економіки шляхом використання інструментів фіскальної політики. Метою статті є дослідження особливостей формування фіскальної політики сталого розвитку в Україні із врахуванням  економічних, соціальних та екологічних умов розвитку країни. Для досягнення мети дослідження використовувалися методи діалектичний та логічний методи, методи спостереження, аналізу, синтезу, системного підходу для класифікації чинників, що впливають на формування фіскальної політики сталого розвитку; метод теоретичного узагальнення. Визначено основні проблеми, що впливають на формування фіскальної політики сталого розвитку, зокрема: воєнні дії та політична невизначеність, високий рівень корупції, залежність від іноземної допомоги та грошових переказів,  швидка індустріалізація та невідповідна нормативна база призводять до значних екологічних проблем. Запропоновано напрями інтеграції сталого розвитку у фіскальну політику: запровадження зеленого оподаткування,  виділення коштів на проекти сталої інфраструктури, забезпечення належного фінансування соціальних послуг, заохочення державно-приватного партнерства. Виявлено особливості формування фіскальної політики, яка сприятиме довгостроковому зростанню, забезпечуючи при цьому соціальну справедливість та екологічну цілісність. Визначено взаємозв’язок між технологічними інноваціями, як проявом сталого розвитку, та фіскальною політикою, якій проявляється у застосуванні цифрових платформ, веб-сайтів електронної комерції, соціальних медіа, хмарних сервісів, появі нових бізнес-моделей через створення податкових стимулів для інновацій, забезпечення справедливого оподаткування цифрових товарів і послуг, запровадження спеціальних податкових ставок для цифрового сектора тощо.