KIRSAL ALANDA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TKDK’DAN HİBE ALAN KADINLAR ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - Zeliha Merve Acar; Nedret Çağlar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kırsal alanlarda aile içerisinde aktif olarak çalışan ancak emeğinin karşılığını al(a)mayan, çalışması resmi kayıtlara yansımayan kadınların kendi işini kurmaları ve iş sahibi olmaları çok önemlidir. Son yıllarda bazı kamu kurumları ya da çeşitli kuruluşlar bu konuya ilgisiz kalmamış AB’ye uyumun da bir gereği olarak kadın girişimciliğine çeşitli şekillerde desteklerde bulunmaya başlamışlardır. Bu kuruluşlardan biri olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK); kırsal alanlarda yaşayan kadınlara hibeler vererek onları yatırım yapmaya ve girişimciliğe özendirmeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın da temel amacı; TKDK’dan hibe alarak kırsal alanda girişimciliğe yönelen kadınların yapmakta oldukları faaliyetlerin, öncelikle kadının kendisine ve ailesine daha sonra ise bulunduğu yöreye ve kırsal kalkınmaya etkisinin incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; hibe ile girişimciliğe yönelen kadınların kurmuş oldukları işletmeleri ile kişisel imaj ve özgüvenlerinin olumlu yönde geliştiği, girişimciliğin maddi imkânlarını arttırdığı, kırsal alanlara ekonomik, sosyal ve istihdam imkânları gibi daha birçok yönden katkıda bulundukları gözlemlenmiştir.