Samsun Azot Sanayii TÜGSAŞ ve Karadeniz Bakır işletmeleri KBi Emisyonlarının Çevre Topraklarına Olan Etkileri - İlknur Açıkgöz; Pelin Gültekin; Havva Külahlı; Emine Erman Kara (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araşt ı rmada Ülkemizin Orta Karadeniz Co ğ rafi bölgesinde yer alan Samsun ilinde Samsun Azot Sanayii TÜGSAŞ ve Karadeniz Bak ı r i ş letmeleri KBI baca emisyonlar ı n ı n çevredeki tar ı m toprakla! ı n ı n baz ı kimyasal ve biyolojik özellikleri ile mikroelement kapsamlar ı na olan etkilerini belirlemek amaçlanm ıştı r. Bölgedeki hakim rüzgar yönü ve tarı msal alanları n yay ı lma durumu dikkate al ı narak üç ayrı doğrultuda al ı nan toprak örnekleri 0-5, 5-10, 10-20, 20-40, 40-60 ve 60-80 cm derinliklerden al ı nmışt ı r. Fabrika uzakl ığı ile topraklar ı n pH değ erleri ve kireç. içerikleri aras ı nda bir ilişki olmad ığı , derinlikle pH ve kireç içeri ğ inde düşme olduğ u belirlenmiştir. 'Topra ğı n biyolojik altivitesini belirlernede kullan ı lan kriterlerinden CO2 üretimi ve dehidrogenaz DHG enzim aktivitesinde fabrikadan uzakl ı k ve yöne bağ l ı olarak karakteristik bir da ğı l ı m olmad ığı saptanmışt ı r. Ayrı ca fabrikalara yak ı n kesimlerde toprak yüzeyinde a ğı r metallerden Fe, Cu, Zn ve Mn birikimi olduğu ortaya konulmu ştur.