ВИЗНАЧЕННЯ ВЕЛИЧИНИ ЄМНОСТІ СИСТЕМИ ПРОВІД-ІЗОЛЯТОР-ШТИР В ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЯХ НАПРУГОЮ 6-10 кВ ДЛЯ ОЦІНКИ МОЖЛИВОСТІ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ СТАНУ ІЗОЛЯЦІЇ - Р.О. Буйний; В.М. Безручко; А.Ю. Строгій (Технічна електродинаміка)
Проаналізовано негативний вплив однофазних замикань на землю в мережах з ізольованою нейтраллю, що виникають через пробій штирової ізоляції повітряних ліній 6-10 кВ. Запропоновано концепцію раннього виявлення пошкоджень штирових ізоляторів, що базується на вимірюванні зміни струму витоку через ізолятори,  викликаного зміною ємності системи «провід-ізолятор-штир». Для цього  проведено імітаційне моделювання системи. У програмному пакеті AutoCAD створено геометричну модель ізолятора марки ШФ‑20Г з урахуванням конструктивних особливостей кріплення проводу. Вона дала можливість оцінити електричну ємність системи «провід-ізолятор-штир» у програмному пакеті Comsol Multiphysics 5.6 на базі розподілу електричного поля. Проаналізовано залежність отриманої електричної ємності ізоляторів марки ШФ-20Г від діелектричної проникності матеріалу ізолятора, діаметрів і марок проводів, що використовуються на лініях 6-10 кВ, та варіантів в’язки проводу. Отримано чисельні значення ємності системи «провід-ізолятор-штир» для різних варіантів конфігурацій. Показано, що стан матеріалу ізолятора має вирішальний вплив на ємність системи. Бібл. 11, рис. 2, табл. 2.