Sokratik Sorgulamanın Başarı ve Tutuma Etkisi ile Üretilen Düşüncelerin Entelektüel Ölçünlere Uygunluğu - Sanem Bülbül Hüner (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Araştırmada sokratiksorgulama temelli etkinliklerle tasarlanmış ilkokul üçüncü sınıf hayat bilgisidersinin nasıl işleneceğini ve tasarlanan bu etkinlikerin öğrencilerin hayatbilgisi ders başarısına ve derse karşı tutumlarına nasıl etki edeceğiaraştırılmıştır. Araştırmada eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. 2016-2017 eğitim- öğretim yılında 13 haftaboyunca özel bir okulda 4 kız 12 erkek16 kişilik bir üçüncü sınıf öğrenci çalışma grubu ile hayat bilgisi derslerindegerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre öğrencilerinürettikleri düşüncelerin önemli taraflarını vurgulayabildikleri, düşünceleriniörneklendirebildikleri, üzerine tartışılan konu ile ilgili düşüncelerinin uygunluğunu belirtebildikleri, ürettikleridüşüncelere farklı bakış açılarından bakarak değerlendirebildikleri ve düşüncelerindekitutarlılığı ifade edebildikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Diğer yandan çalışmagrubu öğrencilerinin üretttikleri düşüncelerini detaylandırmakta, düşüncelerinindoğruluğuna ilişkin kanıtlar sunmakta, düşüncelerinin karmaşık taraflarınıifade etmekte zorlandıkları bulgularına ulaşılmıştır. Hayat bilgisi dersibaşarılarının uygulama öncesine göre arttığı; tutumlarının ise uygulamasonrasında olumlu yönde geliştiği bulgularına ulaşılmıştır.