Alene hjemme? Trump, NATO og USA’s tilbagetrækning fra Europa - Rasmus Søndergaard (Internasjonal Politikk)
En relativ amerikansk militær tilbagetrækning fra Europa forekommer stadig mere sandsynlig. Konsekvenserne for NATO er dog usikre. Denne artikel identificerer to forbundne faktorer, der driver udviklingen: Kinas fremgang, der tvinger USA til at prioritere Asien frem for Europa, og interne amerikanske politiske dynamikker, der udfordrer den længe dominerende konsensus om USA’s internationale lederskab, ofte omtalt som primacy. Donald Trumps tilbagekomst har potentiale til at fremskynde USA’s tilbagetrækning, og hans dybe skepsis over for NATO samt hans transaktionelle tilgang til udenrigspolitik tyder på en mere betinget amerikansk opbakning til alliancen i de kommende år. På baggrund af denne observation skitserer og vurderer artiklen fem scenarier for Trumps tilgang til NATO: formelt exit, radikal transformation, todelt NATO, moderate reduktioner af amerikanske styrker og få substantielle ændringer.