ГРОШОВИЙ ОБІГ В ЕПОХУ ЦИФРОВИХ ІННОВАЦІЙ: ПЕРСПЕКТИВИ ЕЛЕКТРОННИХ ТА ВІРТУАЛЬНИХ ВАЛЮТ - Людмила Штефан (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню впливу цифрових інновацій на трансформацію сучасної фінансової системи, що відбувається на тлі глобальних змін та цифровізації економіки. Особливу увагу приділено перспективам впровадження цифрових валют центральних банків та віртуальних валют у глобальний грошовий обіг. Автор аналізує переваги цих інновацій, серед яких прозорість, безпека, децентралізація, зниження витрат на транзакції та сприяння фінансовій інклюзії. Водночас розглядаються виклики, пов’язані з ризиком централізації, загрозами кібератак, можливими порушеннями конфіденційності та необхідністю адаптації законодавчої бази для регулювання цифрових валют. Висвітлено роль цифрових валют у підтриманні економічної стабільності та стимулюванні розвитку фінансової інфраструктури. Зроблено висновок, що збалансований підхід до інновацій може забезпечити їхню інтеграцію у глобальну економіку, сприяючи формуванню стійкої цифрової фінансової системи.