Sofie av Hannover og sinn-kropp-problemet - Fredrik Nilsen (Norsk Filosofisk Tidsskrift)
Norsk sammendrag I sin korrespondanse med Gottfried Wilhelm von Leibniz stiller den tysk-engelske filosofen Sofie, kurfyrstinne av Hannover, spørsmål ved noen av de mest sentrale elementene i Leibniz sin filosofi. Dette gjelder monadebegrepet og teorien om preetablert harmoni generelt, samt hans løsning på sinn-kropp-problemet spesielt. Ifølge Leibniz er sinn og kropp to atskilte og uavhengige monader som virker parallelt ut fra en preetablert harmoni innstiftet av Gud, tilsvarende som to klokker virker parallelt, selv om de fungerer atskilt og uavhengig av hverandre. Sofie stiller spørsmål ved Leibniz sin teori fra et materialistisk ståsted, i mangt på tilsvarende måte som hennes søster, Elisabeth av Böhmen, gjør i sin korrespondanse med René Descartes. Gjennom disse spørsmålene og Leibniz sine svar på dem, får vi et bedre og mer sammenhengende bilde av Leibniz sin løsning på sinn-kropp-problemet enn den vi får fra hans mer fragmentariske og posthumt publiserte verk.