Archiwum Ringelbluma w 36 tomach - refleksje - Eleonora Bergman (Zagłada Żydów)
Autorka, będąca współtwórczynią pełnej edycji Archiwum Ringelbluma. Konspiracyjne Archiwum Getta Warszawy, przedstawia w artykule starania o wydanie dokumentów zachowanych w zespole Archiwum Ringelbluma przechowywanym w Żydowskim Instytucie Historycznym oraz etapy prac nad kolejnymi tomami. Tekst składa się z dwóch części: próby odtworzenia drogi dojścia do decyzji o takiej, a nie innej formie edycji (rekonstrukcja) oraz przedstawienia doświadczeń z nią związanych (rekapitulacja).