Poznavanje avtizma v družbi in njegovo odražanje v življenju posameznika z avtizmom - Eva Ketiš (Mednarodno Inovativno Poslovanje)
V članku predstavljamo zgodovinski razvoj, diagnosticiranje avtizma, različne vzroke, ki naj bi povzročali avtizem, ter spreminjanje razumevanja avtizma skozi zgodovino. Opisali smo značilnosti oseb z avtizmom ter pomen in vlogo nevladnih organizacij. Pri osebah z motnjami avtističnega spektra (MAS) so značilni različni vzorci vedenja, predvsem socialni primanjkljaj, ponavljajoči se vzorci ter odpor do sprememb. Osebe z MAS so pogosto stigmatizirane in odrinjene na rob družbe, velika večina jih ni zaposlena in so vse življenje odvisni od drugih oseb ali ustanov. Zavedamo se, da avtizem prinaša tako izzive kot tudi pozitivne vidike, vendar opažamo, da so v medijih in splošni javnosti pogosto izpostavljeni le negativni vidiki te motnje. S člankom želimo spodbuditi željo po prenehanju negativnih stereotipov, ki so usmerjeni proti posameznikom z avtizmom. Empirični del članka prikazuje rezultate intervjuja družine z otrokom avtistom in rezultate raziskave o poznavanju avtizma v družbi. Rezultati kažejo, da večina anketirancev pozna pojem in simptome avtizma, vendar pa imajo še vedno napačne predstave o ljudeh z avtistično motnjo, zato bo o tem potrebnega še veliko ozaveščanja.