Аналіз захворюваності на кір в Україні та стану популяційного імунітету - V.I. Zadorozhna; N.P. Vynnyk; T.A. Serheieva; I.L. Marichev; S.I. Brighata; I.V. Demchishina (Сучасна педіатрія: Україна)
Із 2001 р. завдяки ефективності вакцин було запроваджено Ініціативу елімінації кору. Однак періодично простежуються підйоми його рівня захворюваності. Епідемічний процес кору в Україні за інтенсивністю протягом 2017-2019 рр. можна розцінювати як епідемію. У 2022 р. у світі було зареєстровано 205 153 випадків кору (на 67% більше ніж у 2021 р.). У 2023 р. цей показник в Європейському регіоні Всесвітньої організації охорони здоров’я зріс у 30 разів порівняно з 2022 р. Таким чином, кір є і досі актуальною проблемою.