MISIR’IN İSTİRDÂDINI ELE ALAN VEKĀYİ‘NÂMELER VE MEHMED EMÎN KARAHÂN-ZÂDE’NİN TÂRİHÇE’Sİ - Hüseyin Sarıkaya (İslami İlimler Dergisi)
Bu çalışma 1798’de Napolyon Bonapart’ın Mısır’ıişgali sonrası meydana gelen gelişmeleri konu edinen kaynak eserlerin tespitiile bu kaynaklar arasında yer alan Mehmed Emîn Karahân-zâde’nin Tarihçe’sinikonu edinmektedir. Çalışmanın temel gayesi, Mısır'ın işgali ve sonrasındameydana gelen gelişmeleri ele alan vekāyiʻnâmeler ile ilgili edebi eserleritanıtmak ve bu sefere dair bir eser kaleme almış olan Mehmed Emîn Karahân-zâde’ninTarihçe’sini gün yüzüne çıkartarak araştırmacıların istifadesinesunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışma iki kısma ayrılmıştır. Birincikısımda Mısır’ın geri alınmasına dair umûmî ve husûsî vekāyiʻnâmeler ile edebîyazın türleri arasında yer alan çeşitli eserlerin müellifleri, muhtevaları,yararlandıkları kaynakları ve tarihî açıdan kıymetleri değerlendirilmiştir.İkinci kısımda ise Kars bölgesinde yaşamış ve genç yaşta vefat etmiş değerlitarihçi olan Mehmed Emîn Karahân-zâde’nin hayatı ile sefere dair kaleme aldığıeserinin tarihsel kıymeti ve önemi bir kritiğe tabi tutulmuştur. Çalışmanınsonuna ise Târîhçe’nin transkribe edilmiş metni eklenmiştir.