Belçika'da Türk Diasporası - Esma Sağdıç (Sakarya Üniversitesi Türk Akademi Dergisi)
Her yıl milyonlarca insan yaşam standartlarını iyileştirmek için ya da ülkesinde yaşadığı güvenlik, savaş, terör problemlerinin etkisinden dolayı göç etmektedir. Avrupa, refah noktası olarak göç konusunda ilk hedef noktası olmuştur. İş gücü için genç nüfusa ihtiyaç duyan Avrupa, belirli şartlar altında göç almaya devam etmiştir. Genç bir nüfusa sahip olan ve ekonomik açıdan sıkıntılarla karşı karşıya kalan Türkiye, yapılan iş gücü anlaşmalarıyla birlikte 1960’lı yıllarda Avrupa’ya yoğun bir göç vermiştir. Avrupa Birliğine başkentlik yapan Belçika, bu ülkelerden biridir. Çok toplumlu yapısı ve göç politikalarıyla ön plana çıkan Belçika’nın yabancı nüfusa olan yaklaşımı bu açıdan önem arz etmektedir. Göç araştırmalarında Belçika’da Türk diasporasına yönelik çalışmalar oldukça kısıtlı olmakla birlikte en son 2008-2009 yıllarında kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Diğer çalışmalar ise tek bir konu üzerinden saha araştırmasına odaklanmıştır. Belçika’da Türk diasporasının genel durumuyla ilgili güncel bir araştırma mevcut değildir. Dolayısıyla literatürdeki güncel verilerin eksikliğini gidermek için hazırlanan bu çalışmada, Belçika’da Türklerin entegre olma düzeyi, ekonomik katılımları, vatandaşlığa kabul oranları, eğitim ve ayrımcılık gibi konular üzerinden analiz yapılarak Türk diasporasına ilişkin genel bir perspektifin sunulması ve oluşturulması planlanan politikalara zemin hazırlanması hedeflenmiştir. Betimleyici metot dâhilinde Belçika Türklerine yönelik güncel rapor ve saha araştırmalarından yararlanılması neticesinde elde edilen başlıca sonuç olarak Belçika’da Türk diasporasının; siyasal katılım, Belçika toplumuyla kaynaşma, iş gücüne katılım gibi ölçütlerde olumlu bir durumda olduğu ancak dil becerisi, eğitim gibi konularda ise geri planda kaldığı şeklinde bir tespitten bahsedilebilir.