Modeliranje i izrada Pelton turbine sa dva mlaznika za potrebe novoformirane laboratorijske instalacije - Predrag Knežević; Ivan Božić; Bogdan Ristić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Nakon sagledavanja postojećih nastavno-istraživačkih instalacija sa Pelton turbinama u svetu, utvrđeno je da ne postoje odgovarajuće laboratorijske instalacije sa dvomlaznom Pelton turbinom. Stoga se pristupilo projektovanju, tehno-ekonomskoj analizi i izradi jedne takve laboratorijske instalacije na kojoj bi se ispitivale sve potrebne energetske karakteristike Pelton turbine. Predviđena instalacija je adaptibilnog tipa na kojoj se mogu raditi raznovrsna istraživanja u cilju određivanja brojnih uticajnih geometrijskih parametara na optimizaciju konstrukcije ovog tipa hidrauličkih turbina. U radu je, pored prikaza idejnog rešenja instalacije, dato modeliranje i izrada vitalnih delova Pelton turbine primenjujući savremene inženjerske preporuke i tehnike.