Entegre Raporlamanın Sürdürülebilirlik Muhasebesiyle Olan İlişkisine Bakış ve Türkiye’de Entegre Raporlama Çalışmalarının Değerlendirilmesi - Sulhi Eski (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
İşletmelerin finansal tablolar yardımıyla sundukları bilgiler zaman içerisinde sosyal, çevresel ve ekonomik faaliyetleri önemseyen kişi ve kuruluşlar tarafından yeterli bulunmamıştır. Bu süreçte kurumsal hesap verebilirlik açısından da finansal ve finansal olamayan bilgilerin birlikte sunulması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Finansal ve finansal olmayan bilgilerin eşzamanlı rapor edilmesinin gerekliliği entegre raporlama sürecini başlatmıştır. Sürdürülebilirlik raporlamasından entegre raporlamaya geçiş kurumsal raporlamayı da geliştirmiştir. Sürdürülebilirlik raporlamasının temellerinden birisi de sürdürülebilirlik muhasebesidir. Sürdürülebilirlik muhasebesi, işletmelerin sosyal, çevresel ve ekonomik faaliyetlerine ait finansal bilgileri sunarak entegre raporlamanın da bilgi ihtiyacını karşılar. Sürdürülebilirlik muhasebesi, işletme yönetimine kontrol ve raporlamanın güvencesini vererek entegre raporlamayı destekler. Çalışmanın amacı, entegre raporlamanın sürdürülebilirlik muhasebesi ile olan ilişkisini belirlemek ve Türkiye’de entegre raporlama çalışmalarını değerlendirmektir. Çalışmanın yöntemi, nitel araştırmadır. Doküman analizi yöntemiyle veriler toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, Türkiye’de entegre raporlama çalışmalarının hızlı bir gelişim sürecinde olmasına rağmen az sayıda işletme tarafından hazırlandığı öğrenilmiştir. Entegre raporlamanın sağlayacağı faydaların bilinmesine rağmen algı, bilgi ve önem verilme eksikliğinden dolayı entegre raporlama uygulamasına geçişte güçlükler yaşanmaktadır. Bu güçlüklerin aşılması için kurumların, işletmelerin ve daha da önemlisi üniversitelerin birlikte çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Entegre raporlamanın yakın bir gelecekte tüm dünyada zorunlu bir uygulama olacağı beklenilmektedir. Bu sürece hazırlık amacıyla Türkiye’de ilgili kuruluşlarca bir yol haritası belirlenmesinin ve entegre rapor hazırlamanın büyük işletmelerden başlayarak yaygınlaştırılmasının faydalı olacağı değerlendirilmiştir.