ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМИ ПРОЄКТАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ - K.O. Koliedina; N.Yu. Hrechanyk (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu)
Сучасні умови господарювання, яким притаманна динамічна зміна зовнішнього середовища, швидкий темп науково-технічного прогресу та постійне скорочення життєвого циклу товарів і послуг, змушують підприємства систематично здійснювати пошук джерел підвищення ефективності своєї діяльності.  Встановлено, що досягнення поставленої мети можливе за умов обрання підприємством інноваційного шляху розвитку як ключового фактору здобуття стійких конкурентних переваг.  Обґрунтовано, що реалізація інноваційного розвитку на підприємстві досягається за умови впровадження на ньому сукупності ефективних різнотипних і різнопланових інноваційних проєктів. При цьому правомірним є визначення ефективності інноваційного розвитку підприємства як ефективності сукупності його інноваційних проєктів. Зазначено, що в основі обґрунтування ефективності інноваційного проєкту повинні бути такі функціональні аспекти, як: технічний, комерційний, інституційний, соціальний, екологічний, фінансовий та економічний. Доведено необхідність застосування методології проєктного аналізу в управлінні інноваційними проєктами підприємства, яка дозволяє вирішити ряд нагальних проблем, а саме: передбачити всі наслідки реалізації інноваційних проєктів, що можуть носити як позитивний, так і негативний характер; визначити зовнішні та внутрішні умови реалізації проєктних рішень з встановленням їх якісних та кількісних характеристик;  мінімізувати ризики помилок при підготовці та реалізації інноваційних проєктів підприємства; забезпечити успішне функціонування запроектованих проєктів шляхом управління проектними ризиками. Систематизовано види точок беззбитковості інноваційних проєктів із виокремленням бухгалтерської (перекриває бухгалтерські витрати – тобто постійні витрати з амортизаційними відрахуваннями), готівкової (покриває лише постійні витрати) та фінансової точки беззбитковості (дозволяє повернути в майбутньому також вкладену у проєкт суму інвестицій з нульовою прибутковістю).  Запропоновано методику розрахунку фінансової точки беззбитковості інноваційних проєктів підприємства за умов випуску декількох видів продукції або різночасової реалізації проєктів у процесі інноваційного розвитку, що встановлює критичний обсяг виробництва, спроможний компенсувати не тільки поточні витрати, а й суму інвестицій через ануїтетні платежі. Практична цінність дослідження полягає в можливості застосування запропонованої методики оцінки ефективності інноваційних проєктів в практичній діяльності вітчизняних підприємств.