شیوع همزمان آنوریسم شریانی و ناهنجاری شریانی- وریدی بر اساس یافته‌های سی‌تی آنژیوگرافی در بیماران مبتلا به خونریزی ساب آراکنوئید خودبخودی - زهرا هاشم پور; رضا جلی; محمدجواد فلاحی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: خونریزی تحت عنکبوتیه، خودبه‌خودی از وقایع شایع و حاد عروق مغزی می‌باشد. علت خونریزی، اغلب آنوریسم مغزی و یا ناهنجاری شریانی- وریدی می‌باشد. وجود همزمان این دو ضایعه‌ی عروقی، با افزایش ریسک خونریزی مغزی همراه است. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع آنوریسم به همراه ناهنجاری شریانی- وریدی در بیماران با خونریزی تحت عنکبوتیه خودبه‌خودی بر اساس یافته‌های سی‌تی آنژیوگرافی می‌باشد.روش‌ها: در این پژوهش مقطعی و گذشته‌نگر، ۱۲۲ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. خونریزی تحت عنکبوتیه در بیماران بر اساس نتایج سی‌تی‌اسکن و یا انجام Lumbar Puncture اثبات گردید. عللی از قبیل اختلالات انعقادی و تروما به عنوان معیار خروج در نظر گرفته شدند. در ادامه‌ی روند تشخیصی و با استفاده از سی‌تی آنژیوگرافی، ضایعات عروقی داخل مغز به عنوان علت احتمالی خونریزی تشخیص داده شدند.یافته‌ها: نتایج حاصل از تصاویر سی‌تی آنژیوگرافی بیماران، آنوریسم شریانی را در ۱۸ بیمار (14/7 درصد)، ناهنجاری شریانی- وریدی در ۱۱ بیمار (۹ درصد) و آنوریسم و ناهنجاری عروقی همزمان را در ۴ بیمار (۳/۳ درصد) نشان داد. به علاوه، بین وجود ضایعه‌ی عروقی و خونریزی داخل بطنی و داخل پارانشیمی مغز نیز ارتباط آماری معنی‌دار دیده شد.نتیجه‌گیری: در این مطالعه، تصاویر سی‌تی آنژیوگرافی، شیوع ۳/۳ درصد آنوریسم همزمان با مالفورماسیون عروقی را نشان داد. همچنین، ثابت شد که داشتن ضایعات عروقی با درجات بالاتر خونریزی مغزی همراه بوده و احتمال خونریزی داخل بطنی و درون پارانشیمی را چند برابر می‌کند. آگاهی از شیوع این همزمانی اهمیت بسزایی در تشخیص به موقع و انتخاب اقدام درمانی متناسب در این بیماران دارد.