Polityka rządku a potrzeby praktyczne w kinie radzieckim lat 20. - Kristin Thompson (Kwartalnik Filmowy)
Potoczne wyobrażenie sytuacji kina radzieckiego, uparcie utrzymujące się wśród badaczy niezajmujących się bezpośrednio filmami z Rosji lat 20., zakłada, że kino to, jako „najważniejsza ze sztuk”, było hojnie subsydiowane przez porewolucyjne władze. Autorka, badając teksty źródłowe i zestawienia ekonomiczne, ujawnia prawdziwe oblicze polityki rządowej wobec przemysłu kinematograficznego. Okazuje się bowiem, że wobec braku pomocy ze strony państwa, odbudowywanie tego przemysłu polegało przede wszystkim na interesach międzynarodowych.