Melekût Ülkesine Açılan Kapı: Misâl Âlemi - Atike Çiçek (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi)
Bu çalışmada ele alınan misâl âlemi konusu, hem İslam irfanında hem de tasavvuf düşünce sisteminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Misâl âlemi, genel çerçevede maddi dünya ile ruhlar âlemi arasında bulunan, hem her ki âlemin özelliklerini taşıyan hem de her iki âlemi kuşatan bir ara form olarak ifade edilebilir. Misâl âleminin keyfiyetinin anlaşılması, nazari tasavvuf düşüncesinin omurgasını oluşturan varlık mertebelerinin, Hak Teâlâ’nın zâtını ifade eden mebde’ ile ölüm sonrası hayatı ifade eden meâdın anlaşılmasına da kapı aralayacaktır. Bunun yanında vahiy, ilham, keşf, cennet, cehennem, haşr gibi keyfiyet ve mahiyet itibariyle anlaşılması güç olan önemli tasavvufi konuların açıklık kazanması büyük ölçüde misâl âleminin izah edilmesine bağlıdır. Bu öneme binaen Buşra Arslan Meçin tarafından “Tasavvuf Düşünce Sisteminde Misâl Âlemi” isimli güncel ve kapsamlı bir doktora tez çalışması yapılmıştır. “Melekût Âlemine Açılan Kapı, Misâl Âlemi” adlı eser yazarın doktora tezinin kitaba dönüştürülmüş halidir. Bu çalışmada söz konusu eser konu, içerik ve üslup bakımından kısaca ele alınacaktır. Ayrıca yazarın bilhassa üzerinde durduğu kavramlara, tespit ve çıkarımlara, bunun yanında eserin modern dönem tasavvuf literatürüne sunduğu katkılara temas edilecektir.