Fra serviceorientert kompetanse til samspillskompetanse? En analyse av kvalifikasjonskrav til Nav-veiledere - Inge Hermanrud (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Denne artikkelen presenterer funn fra en kvalitativ innholdsanalyse som sammenligninger stillingsannonser i Nav fra 2008–2009 med stillingsannonser i 2022–2023. Studiens hovedbidrag er en beskrivelse av en mer utadrettet veilederrolle i Nav. Problemstillingen er: Hvilke endringer ser vi i kompetansekrav for Nav-veiledere i stillingsannonsene? Studien avdekker nye stillingstitler og nye kompetansekrav til veiledere i Nav. Mens tidligere studier har avdekket etterspørsel etter evne til å mobilisere brukerens ressurser og evnen til å håndtere motstridende hensyn, avdekker denne studien en etterspørsel etter en samspillskompetanse. Studiens hovedbidrag beskriver og teoretiserer denne fremvoksende samspillskompetansen basert på nettverksbasert styringsform i Nav, som delvis avløser og delvis supplerer kompetanser knyttet til klassisk byråkrati og New Public Management. Studien bekrefter tidligere studier som har antydet at en attraktiv kompetanse i Nav er evnen til å håndtere motstridende hensyn. Studien viser både en økt spesialisering til en mer utadrettet veilederrolle mot arbeidslivet, men også en mer innadrettet veilederrolle som retter seg mot Navs egne ordninger. Dette kan sees i sammenheng med utfordringer med generalistmodellen i Nav. Konklusjonen er at veiledernes kompetanse fortsatt er knyttet til å jobbe med brukeren, men det er også nye krav om en mer utadrettet samspillskompetanse for Nav-veiledere generelt og jobbspesialister spesielt.