Dinamika nastajanja otvora sklopa sastojina u dinarskoj prašumi ”Lom” - Zoran Govedar; Vojislav Dukić; Danijela Petrović; Srđan Keren (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Prašume su autoregulacioni prirodni sistemi koji imaju raznolike strukturne oblike i mikrostanišne uslove. Oblici prirodnog obnavljanja prašuma pokazali su se kao pouzdani indikatori za planiranje šumsko-uzgojnih radova. U ovom radu eksperimentalno je istraženo šest otvora u sklopu prašume “Lom” koja se nalazi u sjevero-zapadnom dijelu Republike Srpske. Fokus rada je na utvrđivanju prirodnih faktora koji dovode do kreiranja otvora u šumskom sklopu uz evaluaciju uticaja već formiranih otvora na dinamiku razvoja prašume.