Kamu Yönetiminde İyi Yönetişimin Uygulanabilirliği: Türk Sayıştay'ının Rolü - Muhammed Çelik; Filiz Giray (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma, Türkiye’deki Sayıştay’ın kamu yönetimine sağladığı katkıları, Sayıştay raporlarındaki çeşitli örnekleri kullanılarak iyi yönetişim ilkeleri çerçevesinde açıklamaktadır. Sayıştay, kamu kaynaklarının etkin kullanılması, yolsuzlukla mücadele ve hesap verebilirlik gibi temel alanlarda çeşitli faaliyetler yürüterek kamu yönetiminde şeffaflık ve etkinliği artırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma nitel bir çalışma olup Sayıştay tarafından düzenlenen raporlar ve literatür incelemeleri esas alınarak oluşturulmuştur. Verilerin incelenmesi sonucunda elde edilen bulgulara göre, Sayıştay denetiminin kamu kurumlarının mali durum ve yönetim süreçlerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Araştırmalar Sayıştay’ın mahalli ve merkezi idareleri geniş ölçüde denetlendiği ve böylece kamu yönetiminde şeffaflığı sağladığını göstermiştir. Sayıştay’ın denetim, rehberlik, görüş bildirme, raporlama ve yargılama faaliyetleriyle kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasını teşvik ettiği gibi aynı zamanda iyi yönetişimi sağlayan diğer ilkelere de hizmet ettiği söylenebilecektir. Ancak Sayıştay’ın iyi yönetişim etkisinin artırılması için bazı iyileştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada kapsamlı denetimler yapılmalı, iyi yönetişimi geliştirmek adına idareler ile Sayıştay’ın ortak eğitimlerini artırması ve denetim raporlarında idarelerin eksikliklerini aza indirerek iyi yönetişimi geliştirecek daha fazla tavsiyelere yer verilmelidir. Denetime ilişkin sonuçların siyasi irade tarafından desteklenmesi ve yargılama süreçlerinin hızlandırılması da diğer kritik önlemlerdendir. Sonuç olarak, Sayıştay'ın denetim faaliyetleri, kamu yönetiminde şeffaflığı ve hesap verebilirliği artırmakta, kaynakların etkin kullanımını teşvik etmektedir. Bu durum, kamu yönetiminde güvenin artmasına ve kamu hizmetlerinin kalitesinin yükselmesine katkı sağlamaktadır. Sayıştay'ın faaliyetlerinin etkinliğini artırmak için bazı iyileştirmelere ihtiyaç duyulsa da, genel olarak kamu yönetiminde iyi yönetişim ilkelerinin yerleşmesine önemli katkılar sağladığı ve dolayısıyla kamu yönetiminde şeffaflığı artırdığı, hesap verebilirliği sağladığı ve kaynakların etkin kullanımını teşvik ettiği yönünde bulgular ortaya çıkmaktadır.