FAKÜLTE VE MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA BAŞARILI GİRİŞİMCİ ALGISI VE CİNSİYET ROLÜ STEREOTİPLERİ İLE İLİŞKİSİ - THE RELATIONSHIP BETWEEN SEX ROLE STEREOTYPES AND PERCEPTION OF SUCCESSFUL ENTREPRENEUR IN FACULTY AND VOCATIONAL HIGH SCHOOLS - Ömer Lütfi Antalyalı; Ahmet Sait Özkul (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada başarılı bir girişimcide bulunması gerekenözellikler hakkında fakülte ve meslek yüksekokulu öğrencilerinin algıfarklılıkları incelenmekte ve başarılı girişimci algısı ile cinsiyet rolüstereotiplerinin ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı yakıngelecekte iş dünyasında etkin rol oynayacak olan üniversite öğrencilerinin“başarılı girişimci” kavramına dair zihinlerinde oluşan şemayı tespit etmektir.Çalışmada öncelikle Schein’ın (1973) 92 maddelik ölçeğiSüleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle gerçekleştirilenpilot araştırma ile Türkçeye kazandırılmıştır. Ardından Süleyman DemirelÜniversitesi meslek yüksekokullarındaki Yönetim ve Organizasyon bölümlerinin 2.sınıflarında öğrenim gören 308 ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesininİşletme bölümünün 2. ve 3. sınıflarında öğrenim gören 234 öğrenciye ulaşılaraktoplamda 542 öğrenciden veri toplanmıştır. Analizler neticesinde; başarılı girişimcialgısının meslek yüksekokulları ile fakülteler arasında fark gösteripgöstermediği, başarılı girişimci algısının eril mi yoksa dişil mi özelliklertaşıdığı ve son olarak da başarılı girişimci algısında hangi özelliklerin öneçıktığı sorularına cevap aranmıştır.