Türk Üniversiteleri Sıralama Göstergelerinin Ağırlıklandırılması: University Ranking by Academic Performance (URAP) Türkiye Genel Sıralaması Örneği - Durmuş Özbaşı; Barış Uslu (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, URAP Türkiye Genel Sıralaması’nda kullanılanpuanlama göstergelerinden istatistiksel olarak anlamlı olanların belirlenmesive belirlenen göstergelerin yüzdelik olarak ağırlıklandırılmasıdır. Araştırma, URAPverilerinin ikincil kullanımına dayalı, regresyon modellemesi olaraktasarlanmıştır. Araştırmada kullanılan veri seti, 2010-2018 arası URAP TürkiyeGenel Sıralamaları’na ait puanlar kullanılarak oluşturulmuştur. Türküniversiteleri sıralaması için URAP tarafından kullanılan beş gösterge Makale, ToplamAtıf, Toplam Bilimsel Doküman, Doktora Mezun Öğrenci Sayısı ve ÖğretimÜyesi/Öğrenci puanlarıdır. Bu göstergelere ait ilk yedi yılki puan ortalamalarıhesaplanmış ve bu ortalamalar 2017-18 URAP Türkiye Genel Sıralaması toplampuanlarını açıklamak amacıyla bağımsız değişkenler olarak atanmıştır. Anlamlı göstergelerinhepsinin bir arada bulunduğu ve determinant katsayısı (R2) bireyakın en kapsamlı istatistiksel modelin belirlenmesi için Aşamalı [Stepwise] RegresyonAnalizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, 2017-18 URAP Türkiye Genel Sıralamasıtoplam puanlarına ait varyansın tamamına yakınını (R2=,942)açıklayan bir regresyon modeli elde edilmiştir. Beş göstergeden yalnızca ToplamBilimsel Doküman Puanı bu modelde anlamlı (p gt;.05) gösterge olarak yeralmamaktadır. Anlamlı göstergeler olan Makale, Toplam Atıf, Doktora MezunÖğrenci Sayısı ve Öğretim Üyesi/Öğrenci puan ortalamalarına ait standardizeedilmiş beta (β) katsayıları kullanılarak bu göstergeler ağırlıklandırılmıştır.Anlamlı göstergelere ilişkin ağırlıklar Makale Puanı için %47,83, Doktora MezunÖğrenci Sayısı Puanı için %33,61, Toplam Atıf Puanı için %13,48 ve ÖğretimÜyesi/Öğrenci Puanı için %5,08 olarak hesaplanmıştır. Anlamlı göstergelere aitağırlıklar kullanılarak yeniden hesaplanan 2017-18 gösterge puanlarının toplamıile ağırlıklandırma işlemi yapılmadan aynı göstergelere ait puanların toplamıüzerinden Türk üniversiteleri sıralamaları oluşturularak karşılaştırılmıştır.Yapılan karşılaştırmada, 19 üniversitenin aynı sırada yer aldığı ve 102üniversitenin sıralamalarının bir ile 22 basamak arasında değiştiğibelirlenmiştir.