Öğrenci Çeşitliliğine İlişkin Öğretmen Görüşleri - Seyithan Demirdağ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bireylerin çeşitliliğe yönelik olumlu yaklaşımlar sergilemeleri, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi kapsamında her bireyin çalışma ve eğitim hakları ile birlikte demokrasiye katılım haklarına dair inançları daha da güçlenecektir. Bu çalışmanın amacı, devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin öğrenci çeşitliliğine ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırma, nitel yaklaşımlardan olgubilim deseni ile gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin öğrenci çeşitliliğine dair görüşlerini belirlemek amacıyla katılımcılarla birebir görüşmeler içeren araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Toplamda 64 katılımcının yer aldığı çalışmada, verilerin toplanması için amaçlı örneklem yöntemlerinden tabakalı amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Çalışmadaki veriler bir görüşme formu vasıtası ile toplanmıştır. Görüşmelerin ortalama 20-35 dakika sürdüğü çalışmada, bütün verilerin toplanması yaklaşık altı ay sürmüştür. Çalışmadan elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin analiz edilmesinden sonra elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin görevlerini icra ederken en fazla zorlandıkları durumların başında öğrencilerin derslere olan ilgisizliklerinin geldiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin sınıfta kolaylıkla üstesinden geldikleri durumların ise öğretmen kaynaklı girişimler ve öğrencilerle ilgili durumlar olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre öğretmenlerin öğrenci çeşitliliğine dair bütün unsurları bir kazanıma dönüştürebilmeleri ve her boyutta gerekli bilgi ve becerilere sahip olabilmeleri için etkili kaynaklara ve ortamlara sahip olmaları gerektiği düşünülmüştür.