TÜRKİYE’DE ERKEN GENEL SEÇİMLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - Cemal Altan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ülkemizde 1980 yılına kadar seçimler, çoğunlukla normal zamanında yapılmıştır. Ancak 1980 yılından sonra yapılan 7 seçimin tümü Anayasa’da belirtilen normal zamanından, yaklaşık bir yıl önce yapılmıştır. 1980’den sonra yapılan genel seçimlerin 5 yıllık normal yasama döneminden önce yapılmasının bir çok nedeni vardır. Bu nedenlerden bir kısmı sadece Türkiye’ye özgü iken; önemli bir kısmı da neredeyse Dünya’nın her tarafında karşılaşılabilecek genel nedenlerdir. Türkiye’ye özgü nedenlerden bir kısmı da (özellikle siyasal kültür düzeyinin düşüklüğü, hoşgörü ve uzlaşma kültürünün tam oluşmamış olması, askerin siyasete müdahalesi v.b.nedenler) aslında Türkiye gibi henüz siyasal olgunluk düzeyine ulaşamamış, yarı gelişmiş ülkelerin önemli bir bölümünde de görülebilecek erken genel seçim nedeni olabilmektedir. Özellikle 1980 sonrasında Türkiye’de görülen erken genel seçim geleneği, aslında büyük sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunların başında da henüz seçimlerin normal zamanına çok uzun bir süre kala, ülke gündeminin seçim konusuyla meşgul edilmesi gelmektedir