Innowacyjność projektów open source - Krzysztof Klincewicz (Studia i Materiały)
Artykuł stanowi podsumowanie projektu badawczego dotyczącego innowacyjności projektów open source, w którym poddano ocenie potencjał innowacyjny 500 najpopularniejszych projektów, zarejestrowanych przez portal SourceForge.net. Analiza opiera się na zaproponowanym schemacie pojęciowym, wprowadzającym rozróżnienie między radykalnymi wynalazkami, modyfikacjami technologii i platformy oraz innowacjami marketingowymi. Wyniki badań wskazują na relatywnie niski poziom nowatorstwa technicznego w analizowanej próbie projektów, wobec znaczącego zainteresowania programistów i użytkowników innowacyjnymi projektami. Artykuł omawia mechanizmy, które mogą ograniczać innowacyjność inicjatyw open source, postulując powołanie instytucji „brokerów pomysłów”, odgrywających role analogiczne do firm venture capital, zajmujących się oprogramowaniem komercyjnym.