ОБГРУНТУВАННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПЕРЕБІГУ БІОХІМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ПРИ ЗАМОЧУВАННІ СОЛОДУ - В.В. Підлісний; О.М. Семенов; О.В. Ткач; Славомір Курпаска; Барбара Дзіедзіц (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Авторами проведено дослідження з метою встановлення балансу між кількістю споживаного в процесі дихання зерна кисню, з тією кількістю О2, яку необхідно доставити водою, присутності осмодифузійного ефекту в процесах замочування та існування дифузійного перенесення кисню через оболонки зернівки. Інформаційною базою даного дослідження послугувало зростання в процесах замочування вологості, що підсилює перебіг біохімічних процесів і дихання зерна, що в свою чергу потребує підвищеного споживання кисню. В статті представлені результати дослідження щодо встановлення балансу між кількістю споживаного в процесі дихання зерна кисню із кількістю О2, яку необхідно доставити замочувальною водою, а також факти існування дифузійного перенесення кисню через оболонки зернівки. В якості джерел даних розглянуто розчинність газів у воді та вплив температури середовища на масообмін. Методика дослідження базується на теоретичних розробках і науковому інструментарії щодо оцінки перспектив інтенсифікації масообмінних потоків, також диференційованому аналізі впливу на складові всієї сукупності масообміних процесів. Обґрунтовано необхідність аерації середовища в умовах додаткових до атмосферного гідростатичного тисків. В статті сформовані гіпотези щодо перебігу процесів масообміну, однак відсутність повного балансу вказує на існування інших шляхів транспортування кисню через оболонки зернівки. За допомогою кореляційно-регресійної моделі доведено, що стосовно зернівки мають місце спряженні матеріальні потоки: води, кисню, діоксиду вуглецю, а також тепловий потік. Вказані потоки мають не стаціонарний характер у зв’язку зі змінами рушійних факторів. Даний висновок показує, що вирішення проблеми обмеження кількості розчиненого СО2 можна досягти лише за рахунок аерації.