Gjennomføring i yrkesfag for barn av innvandrere: Forskjeller mellom utdanningsprogram - Asgeir Skålholt; Elisabeth Hovdhaugen (Nordisk Tidsskrift for Ungdomsforskning)
I denne artikkelen ser vi på forskjellen i fullføring mellom barn av innvandrere og barn av norskfødte i ulike yrkesfaglige utdanningsprogram. Yrkesfag står sterkt i Norge sammenlignet med i mange andre land, men det er store forskjeller i hvor populært yrkesfag er blant henholdsvis barn av norskfødte og barn av innvandrere. En langt større andel av barn av norskfødte enn av barn av innvandrere starter i yrkesfag. Tidligere forskning viser også at barn av innvandrere har lavere sannsynlighet for å fullføre videregående opplæring, og at dette gjelder spesielt for yrkesfag. I denne artikkelen viser vi ved hjelp av studier av registerdata at det er forskjeller i den relative gjennomføringen til barn av innvandrere i ulike utdanningsprogram. Barn av innvandrere gjennomfører i større grad enn barn av norskfødte i helse- og oppvekstfag og design og håndverk, men de gjennomfører i mindre grad i bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknologi og industriell produksjon. Vår studie viser videre at barn av innvandrere på yrkesfag oftere velger å gå mot studiekompetanse enn barn av norskfødte på yrkesfag. Dette forklarer imidlertid ikke gruppeforskjellene i andelen som fullfører og består. De store forskjellene mellom ulike yrkesfaglige utdanningsprogram gjør at vi ikke kan gi ensartede policy-råd når det gjelder yrkesfag. Når man utvikler politikk og rådgivning på feltet, bør man ta hensyn til forskjellene mellom utdanningsprogram.