KOBİ'LERDE KAYNAK KULLANIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ÖNERİLER - Rıfat İraz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Günümüzde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ'ler) ekonomik sistemin işleyişi bakımından son derece önemli bir role sahiptir. Özellikle büyük ölçekli işletmelerin yerine getiremediği bir takım fonksiyonları yerine getirdiği düşünüldüğünde ekonomik sisteme bir çok yararlı katkıları olduğu görülmektedir. KOBİ'lerin yarattıkları birçok yarara rağmen, ülkemizde de karşılaşmış oldukları en önemli sorunlardan biri, kuşkusuz finansman ve kredi olanakları ile ilgili sorunudur. Bu sorunun aşılmasında son yıllarda gelişen alternatif finansman yöntemleri bir çözüm aracı olarak görülmektedir.Bu çalışmada KOBİ'lerin finansman ve kredi sorunlarını çözüme kavuşturabilecek factoring, leasing, forfaiting ve risk sermayesi (joint venture) gibi alternatif finansman önerileri üzerinde durulmaktadır.